Kaj zmorejo sodobni roboti?

Eksoskelet

Eksoskelet je naprava, ki je neposreden plod robotike in po videzu še najbolj spominja na humanoidnega robota, kljub temu pa ni čisto pravi robot. V njem namreč stoji človek, ki z majhnimi premiki svojih udov pre­mika velike in močne ude mehanskega skeleta. Razvijajo ga v različne namene. Vojska z njim poskuša opremiti vojaka tako, da bi lahko nosil bremena, ki so bistveno pretežka za človeka. V industriji lahko delavci z eksoskeleti dvigajo težka bremena, jih poljubno obračajo in natančno postavljajo na zahtevano mesto. Delavec pri tem z gibi svojega telesa upravlja hidravlične mehanizme in močne elektromotorje, sam pa pri delu sploh ni obremenjen.

Industrijski roboti

Pojem robot se po pomenu še najbolj prilega gibkim, hitrim in močnim strojem, ki se uporabljajo v industriji. Navadno so to le paličaste roke s prijemalom ali orodjem na koncu. Takšne roke so postavljene ob tekoči trak in programirane za opravljanje določenih del. Lahko menjajo orodja na svojem koncu, tako da enkrat vrtajo luknjice, drugič pa kovičijo ali varijo kose pločevine. Z vakuumskimi priseski lahko grabijo in dvigajo gladke kovinske ali steklene plošče, z natančnimi gibi pa lahko pršijo barvo ali lak tako, da je povsem enakomerno razporejen po površini.

Roboti v vesolju

Ena prvih vesoljskih robotskih rok je na svojem koncu nosila astro­navta. Kanadska robotska roka je bila nameščena na ameriški vesoljski čolniček. Astronavtom je pomagala vtirjati in popravljati satelite, graditi vesoljsko postajo in pretovarjati tovor s čolnička na postajo. Podobna ro­botska roka je nameščena tudi na mednarodni vesoljski postaji.

Socialni roboti

Če človek ves dan z roboti gara kot robot, si zvečer zaželi sprostitve in družbe – robota. Tako vsaj menijo Japonci, ki so izdelali človeku podob­nega robotka z imenom Pepper. Ta zna sproščati in pomirjati z množico radijskih in TV-programov, pripoveduje šale in odgovarja na vprašanja. Včasih naredi kaj nepredvidljivega in kakšno ušpiči, tako da se človek z njim tudi miselno ukvarja, se nanj jezi in ga celo nadere.

Odlomki so iz članka Saša Avseca Roboti prihajajo, revija Gea, april 2017