V čem se e-papir razlikuje od LCD zaslonov?

E-Ink je omogočil izdelavo napravic, ki porabijo zelo malo energije in so dobro berljivi tudi v direktni sončni svetlobi. Elektronski papir odbija svetlobo kot običajno črnilo na papirju. Slika na zaslonu je mirna in stabilna, saj se ne osvežuje ves čas, kot npr. pri LCD zaslonu. Zaradi tega znatno manj utruja oči. Spekter svetlobe je odvisen od okoliške svetlobe. Če beremo ob sončni svetlobi, je povsem naraven, v nasprotju z LCD zasloni, ki dobijo svetlobo iz fluorescentne sijalke s pretvorbo ultravijolične svetlobe v vidno. E-Ink zasloni odbijajo svetlobo in ne oddajajo svoje. Besedila so tako videti naravno ne glede na pogoje osvetljevanja. E-Ink zaslon je bistabilen. To pomeni, da ne potrebuje nobene energije za zadrževanje slike. Ko se slika postavi, se brez dodane energije ohrani na svojem mestu. V nasprotju LCD zaslon sliko osveži (povsem preriše) 30 ali večkrat na sekundo. Slika zato nekoliko utripa in kljub temu, da ga zavestno ne zaznamo, nam utruja oči.

E-Ink zasloni so reflektivni, kar pomeni, da odbijajo okoliško svetlobo. LCD zasloni so emitivni, kar pomeni, da oddajajo svetlobo iz ozadja in jo projicirajo proti očem opazovalca. Ker osvetljevanje porabi znaten delež energije zaslona (od 40 do 50 odstotkov), je LCD zaslon mnogo bolj energijsko potraten.

Prednost, da se osvetljuje s sprednje strani z okoliško svetlobo je seveda lahko tudi slabost. Ponoči ali ob slabi svetlobi zaslona ne vidimo. Zato so v nekaterih aplikacijah vgrajene majhne svetleče diode, ki s strani svetijo na sprednjo ploskev zaslona. Pri tem poraba energije seveda znatno naraste.

Odlomek je iz članka Saša Avseca Elektronski tekmec, revija Gea, maj 2017